VIZIONÁŘ 2016 – Omega 3 z mořských mikrořas

Tým Doc. Ing. Petra Kaštánka, Ph.D. získal ocenění VIZIONÁŘ 2016 za technologii produkce vegetariánské Omega 3 z mikrořas

Vegetariánské Omega 3

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny jsou nepostradatelné zejména pro zdravý vývoj mozku a očí u dětí, resp. pro kardiovaskulárního zdraví u dospělých.

Dosavadním komerčně dostupným zdrojem Omega 3 (EPA a DHA) je rybí tuk, který však pro produkci OMEGA potravin není příliš vhodný díky riziku kontaminace a snižování populací mořských ryb.

Tým výzkumníků se proto vypravil do hlubin oceánů pátrat po alternativním zdroji těchto, pro lidský organismus nezbytných, látek.

Vznikl tak jedinečný produkt, který představuje ekologickou alternativu k rybímu tuku, šetrnou k životnímu prostředí a vhodnou i pro vegetariány.

Ocenění Vizionář 2016

Týmu, který vyvinul technologie produkce Omega-3 mastných kyselin z mikrořasy Japonochytrium byla za její technologický a společenský přínos v oblasti potravinářství, zdravotnictví a farmacie udělena cena Vizionáři 2016 společností CzechInno